
6 ianuarie semnifică pentru fanii die hard ai rockului psihedelic una dintre referințele absolute. În această zi, dar în 1946, se năștea în Marea Britanie, Roger Barrett, cunoscut publicului larg ca Syd Barrett.
Cine este acest Syd Barrett? Ei bine, pentru publicul mai puțîn cunoscător, el a fost nimeni altul decât primul vocalist și primul lider al trupei Pink Floyd. Din nefericire, schizofrenia și variile tulburări de personalitate l-au adus pe acest mare muzician doar în subsolul paginilor de istorie și în rubrici de tip ce-ar fi fost dacă.
Chiar și așa, fără Barrett și aportul său fantezist, The Piper at the Gates of Dawn nu ar fi fost posibil niciodată. Lansat într-o toridă zi de vara, 4 august 1967, efortul lui Syd Barrett și compania a marcat tranziția lumii culturale britanice și chiar mondiale înspre rockul psihedelic atât de popular la sfârșitul anilor 1960.
Albumul debutează cu o temă cosmică, piesa de deschidere fiind Astronomy Domine, cu un efort colectiv marca Syd Barrett – Richard Wright. Compoziția e împărțită în două, albumul întreg fiind conceput, conform vremurilor, în două segmente. Pe prima parte a vinilului, mai întâlnim și Mathilda Mother, o altă piesă care poate fi oricând ascultată pe repeat.
Totuși, frenezia din Interstellar Overdrive, cu chitarele date la maxim și cu nebunia creativă atât de specifică a lui Syd Barrett și Roger Waters, pare, cel puțîn din punctul meu de vedere apogeul unui album de debut aproape perfect, cu toate ca, fix ultima piesă de pe album, Bike, este probabil cea mai cunoscută din repertoriul colectiv timpuriu al celor de la Pink Floyd.
Din nefericire, The Piper at the Gates of Dawn a semnificat ultimul act creativ cât de cât rațional al lui Syd Barrett, căci, ulterior, schizofrenia și problemele psihice și-au pus amprenta din ce în ce mai mult asupra existenței sale zbuciumate de consumul excesiv de droguri.
Mai mult decât atât, legendele din jurul lui Syd Barrett au fost potențate în anii următori, piesele Wish You Were Here și Shine On You Crazy Diamond fiind în mod evident dedicate magistralului rockstar trecute la cele sfinte din punct de vedere psihic încă din anii 60 și fizic în 2006.
Astăzi, 6 ianuarie 2025, Syd Barrett ar fi împlinit 79 de ani și dacă ar fi fost totul ideal și consumul său excesiv de droguri nu i-ar fi răpit psihicul fragil, puteam vorbi poate de un artist de calibru unui John Lennon, Paul McCartney, sau, dacă e să rămânem în spectrul genialității, de artiștii din propria formație, Roger Waters, Dave Gilmour, Richard Wright sau Nick Mason, toți patru fiind cu nimic mai prejos decât tandemul ultramegafaimos din Beatles.