
Cea de-a 19-a ediție a Premiilor Gopo, unul dintre cele mai prestigioase evenimente din industria cinematografică românească, va avea loc pe 29 aprilie la București. Anul acesta, 122 de filme românești – lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje – lansate în 2024 vor intra în etapa de jurizare pentru a obține o nominalizare la prestigioasele premii.
Procesul de selecție
Nominalizările vor fi stabilite de două jurii de preselecție: unul dedicat lungmetrajelor și celălalt pentru categoriile documentar și scurtmetraj. Juriul de preselecție pentru lungmetraje este format din 11 profesioniști ai industriei cinematografice, printre care critici de film, regizori, producători și actori. Printre aceștia se numără Dana Duma, Ion Indolean, Anca Vancu, Marian Crișan, Constantin Popescu, Maria Popistașu, Anamaria Antoci, Ana Drăghici, Bogdan Movileanu, Corina Șuteu și Florin Lăzărescu.
Juriul dedicat documentarelor și scurtmetrajelor este compus din cinci profesioniști din industrie: criticii de film Cezar Gheorghe și Andreea Chiper, regizorul Șerban Georgescu, producătoarea Velvet Moraru și selecționera de film Anca Păunescu.
Filmele aflate în competiție
42 de lungmetraje sunt eligibile pentru categoria “Cel mai bun film”. Printre acestea se numără:
- Anul Nou care n-a fost (r. Bogdan Mureșanu)
- Trei kilometri până la capătul lumii (r. Emanuel Pârvu)
- Moromeții 3 (r. Stere Gulea)
- Săptămâna Mare (r. Andrei Cohn)
- Unde merg elefanții (r. Gabi Virgina Șarga, Cătălin Rotaru)
- Băieții buni ajung în Rai (r. Radu Potcoavă)
- Familiar (r. Călin Peter Netzer)
- Tati part-time (r. Letiția Roșculeț)
- Moartea în vacanță (r. Cristian Ilișuan)
- Candidatul Perfect (r. Alex Coteț)
La categoria documentar, 22 de producții se află pe lista de preselecție, printre care Nasty (r. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu), Opt ilustrate din lumea ideală (r. Radu Jude, Christian Ferencz-Flatz) și Alice ON & OFF (r. Isabela Tent).
Categoria scurtmetraj cuprinde 67 de titluri, printre care Anul trecut la gara de Nord (r. Marin Cumatrenco), Flori, fete și băieți (r. Simona Borcea) și Neliniște (r. Simona Deaconescu, Paul Negoescu).
Lista completă a filmelor aflate în cursa pentru nominalizări poate fi consultată pe site-ul oficial al Premiilor Gopo: premiilegopo.ro.
Următorii pași
Nominalizările finale vor fi anunțate în luna martie, iar apoi, peste 700 de profesioniști din industria cinematografică românească vor vota câștigătorii. Procesul de votare va fi supervizat de PwC România, partener al Premiilor Gopo din 2011.
Gala Premiilor Gopo 2025 este organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Babel Communications. Evenimentul promite să aducă în prim-plan cele mai importante realizări cinematografice românești ale anului.