Efervescent. Magnetic. Controversat. Dacă ar fi să-l descriem pe Vince McMahon în câteva cuvinte, foarte probabil acestea ar fi primele care ne-ar veni în minte. Însă care e linia de demarcație între Vince McMahon, persoana reală, omul de afaceri necruțător și Mr McMahon, personajul fictiv transpus cu atâta măiestrie în WWF și ulterior în WWE-ul rebranduit?
La această întrebare ne răspunde acest documentar magistral împărțit în șase episoade. Asemeni oricărui documentar dedicat unei persoane cu reușite atât de magistrale, producția Netflix ne arată o istorie foarte tumultoasă și care începe încă din epoca lui Jesse McMahon, bunicul lui Vince. Pas cu pas, ajungem și la Vince Sr și la trecerea wrestlingului de la ceva de nișă la mainstream. Și apoi, inevitabilul se întâmplă, apare Vincent Kennedy McMahon.
Încă din primul episod, Mr. McMahon ne este arătat ca un businessman rapace, care nu ține cont de reguli și nu are prea multă empatie față de promoțiile concurente. Totodată, această uvertura este importantă pentru a ne sugera viziunea de ansamblu pe care Vince McMahon o avea încă din tinerețile sale. Un produs global și trecerea wrestlingului către un produs mainstream.
Pe parcursul documentarului ne sunt ilustrate varii epoci, de la Hulkamania și prima ediție a Wrestlemania până la prezentul tumultuos și plin de scandaluri și controverse. Un prim moment esențial este fără doar și poate dat de relația foarte strânsă între WWF și MTV, care a contribuit din plin la aducerea wrestlingului în prim-planului mass mediei și a promovării la nivel de masă. Totodată, vedem și primele scandaluri majore, de la începutul anilor ’90, când Vince McMahon a fost în centrul unei dispute legale privind consumul de steroizi al wresterilor din promoția sa.
După ce a scăpat cu brio, McMahon a reușit ceva ce avea să fie trademark pentru personalitatea. Rebrandingul continuu. Pe parcursul celor șase episoade putem vedea trecerea de la un Vince McMahon aflat în postura de comentator la creionarea personajului malefic, Mr. McMahon, momentul central fiind dat de episodul Montreal Screwjob, de la Survivor Series din 1997. După scandalul avut cu Bret Hart, Vince McMahon a devenit public Mr. McMahon și a creat ceea ce astăzi fanii wrestlingului numesc Attitude Era.
Perioada 1998-2002 a fost marcată de controverse din partea mediei și nu numai, tocmai datorită conținutului foarte licențios al produsului propus de WWF, rebranduita în 2002 că WWE, după ce a pierdut dreptul de folosi numele WWF în urmă unui proces cu World Wide Fund for Nature. În această epocă, Mr McMahon a avut rivalități legendare, cea mai notorie fiind cu Stone Cold Steve Austin. De altfel, pe tot parcursul documentarului, pe lângă Vince McMahon, apar și diverși wrestleri cu care a colaborat de-a lungul anilor.
După Attitude Era și plecarea lui Stone Cold și The Rock, McMahon a avut o perioada de acalmie în prezența publică, lăsând locul wrestlerilor din tânăra generație să se afirme între ei, iar așa au apărut nume legendare precum John Cena, Batista, Randy Orton sau Edge. Ulterior, spre finalul documentarului ajungem în epoca recentă, în care Roman Reigns sau Seth Rollins sunt figurile centrale ale unei companii care începe să șubrezească tocmai din cauza scandalurilor sexuale în care Vince McMahon e implicat direct.
Per ansamblu, documentarul ilustrează cu măiestrie personalitatea foarte complexă a lui Vince McMahon și aduce în discuție o întrebare cu iz filosofic. Există sau nu vreo diferențe între Vince McMahon, afaceristul din viața de zi cu zi, și Mr McMahon, personajul heel, creat din dorința de a arăta cine este șeful wrestlingului mondial.
Am sa ma uit si eu la el..
Chiar e interesant.