Regizorul Bogdan Mureșanu a triumfat la cea de-a 81-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, unde filmul său, „Anul Nou Care N-a Fost”, a câștigat premiul Cel mai bun film în secțiunea Orizzonti. Acesta nu este singurul trofeu obținut de Mureșanu la Veneția; pelicula a primit și Premiul FIPRESCI din partea criticilor internaționali, precum și Premiul Bisato d’Oro pentru Cel mai bun scenariu.
Povestea din spatele filmului „Anul Nou Care N-a Fost”
„Anul Nou Care N-a Fost” este o tragicomedie plasată în România, în decembrie 1989, cu doar câteva zile înainte de Revoluție. Filmul explorează aberațiile vieții cotidiene sub regimul comunist, prin intermediul mai multor personaje care încearcă să găsească normalitatea, iubirea și libertatea într-o lume absurdă și opresivă.
Bogdan Mureșanu a dedicat premiul echipei sale de peste 40 de actori talentați, dar și tuturor celor care, la fel ca personajele din film, luptă pentru demnitate, libertate și umanitate sub regimuri dictatoriale.
Distribuție de excepție
Printre actorii care dau viață personajelor complexe din film se numără nume bine-cunoscute ale cinematografiei românești, precum: Adrian Văncică, Nicoleta Hâncu, Mihai Călin, Andrei Miercure, Emilia Dobrin și Iulian Postelnicu. Aceștia fac parte dintr-un ansamblu talentat de actori care contribuie la echilibrul narativ și emoțional al filmului.
Recunoașterea criticilor internaționali
Juriul Festivalului de Film de la Veneția a lăudat „Anul Nou Care N-a Fost” pentru regia sa ambițioasă și sofisticată, precum și pentru modul în care Mureșanu interconectează șase povești distincte într-o narațiune coerentă și profundă. Filmul este apreciat nu doar pentru povestea sa politică atentă, dar și pentru echilibrul său artistic și distribuția excepțională.
Boróka Biró, directoarea de imagine a filmului, a fost recompensată cu mențiunea specială pentru imagine Premio Autrici under 40 “Valentina Pedicini”, distincție ce recunoaște talentul unei autoare sub 40 de ani, pentru o performanță remarcabilă în regie, scenariu, montaj, imagine, într-un film prezentat în secțiunile Orizzonti, Orizzonti Extra, Giornate degli Autori și Settimana Internazionale della Critica.
Bogdan Mureșanu a fost recompensat pe 6 septembrie 2024 cu premiul Bisato d’Oro 2024 pentru Cel mai bun scenariu, din partea reprezentanților criticilor independenți prezenți.
O echipă tehnică remarcabilă
„Anul Nou Care N-a Fost” este o producție Kinotopia, realizată în colaborare cu SRTV, All Inclusive Films (Serbia) și Chainsaw Europe. Imaginea este semnată de Boróka Biró și Tudor Platon, iar montajul este realizat de Vanja Kovacevic și Mircea Lăcătuș. De sunet s-au ocupat Alex Dragomir și Iolanda Gârleanu, iar costumele, machiajul și coafura au fost realizate de Dana Anghel, Iulia Roșeanu și Domnica Bodogan.
În cinematografe din 24 Septembrie
Publicul românesc va putea urmări această tragicomedie captivantă în cinematografe începând cu 24 septembrie 2024, filmul fiind distribuit de Forum Film România. Cu o echipă de producători de renume, inclusiv Ada Solomon, Viorel Chesaru și Vanja Kovacevic, și o poveste care rezonează atât cu trecutul, cât și cu prezentul, „Anul Nou Care N-a Fost” promite să fie un film memorabil pentru iubitorii de cinema din întreaga lume.
Anul Nou care n-a fost a fost achiziționat de prestigioasa companie Memento Distribution pentru a fi distribuit în Franța, în martie 2025.
Premiile obținute de „Anul Nou Care N-a Fost” la Veneția sunt o recunoaștere internațională a talentului și creativității cinematografiei românești. Filmul lui Bogdan Mureșanu, prin temele sale politice și umane, reușește să capteze esența unei epoci întunecate, dar și speranța pentru libertate și demnitate.